Praca, jako kucharz

Praca, jako kucharz

Aby zostać kucharzem, nie wystarczy skończyć szkoły gastronomicznej i lubić gotować dla rodziny i przyjaciół. Oczywiście te dwie rzeczy są również istotne, ale najważniejsze jest posiadanie ogromnej wiedzy na temat przygotowywania posiłków, a także niezbędna jest wiedza na temat surowców i produktów, które się przyjemnie będą komponowały i znajomość do jakiego dania, jaka przyprawa będzie korzystna i uwydatni wyśmienity smak potraw. Każdy kucharz, pracujący zarówno w stylowej i eleganckiej restauracji, jak i w małym punkcie żywieniowym powinien wykazać odpowiedni stan zdrowia pozwalający na styczność z różnymi produktami żywnościowymi, a także posiadać książeczkę do celów sanitarno-epidemiologicznych. Książeczka ta ma na celu potwierdzenie, że dana osoba nie posiada w swoim ciele różnego typu bakterii, które mogłyby przeniknąć w procesie obróbki do jedzenia. Ponadto, w pracy kucharza ważna jest również umiejętność pracy w zespole, a także zachowanie czystego stanowiska. Kucharz powinien być estetyczny zarówno w miejscu pracy, jak i w przygotowywaniu i układaniu potrawy na talerzu. Niekiedy bywa tak, że to właśnie kucharz podaje osobiście przygotowaną potrawę dla gościa. Powinien zatem być schludnie ubrany, zawsze czysty i zadbany. Ponadto, potrawa wydana gościom powinna być udekorowana w sposób delikatny, ale i zachęcający do jedzenia.

[Total: 1    Average: 4/5]

You can leave a response, or trackback from your own site.